• Život v našej škole

          • Piataci prespali v škole
            • Piataci prespali v škole

            • Piataci strávili noc v škole. V piatkový večer sa do nej vrátili vyzbrojení spacákmi, vankúšmi, dekami i plyšovými kamarátmi. Po malej triednej oslave hrali spoločne hry v klubovni a zabávali sa. Neskôr prišla na rad napínavá nočná hra. Žiaci mali v skupinkách prejsť okruh hornou chodbou, pozostávajúci zo štyroch stanovíšť, na ktorých plnili rozličné úlohy. Nebolo to veru jednoduché. Ukázalo sa, že škola v noci nie je takým bezpečným miestom ako počas dňa a chodby ukrývajú i zjavujú svoje tajomstvá. Najodvážnejší, ktorým sa podarilo splniť všetky úlohy, boli odmenení. Potom nasledovala príprava na spanie a nočný príbeh - Rodina Addamsovcov, ktorá správne doladila atmosféru. Zavčas rána, po rannej rozcvičke, sa žiaci rozošli domov. Boli trochu unavení, ale spokojní a veselí.

              Mgr. E. Foltánová (triedna učiteľka V.B)
              [10. máj 2024]

          • Divadelné predstavenie v angličtine
            • Divadelné predstavenie v angličtine

            • Šiestaci sa zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku s názvom Dick Whittington and His Cat. Túto činohernú rozprávku s pesničkami má vo svojom repertoári Divadelné centrum v Martine. Je tradičným britským príbehom o chudobnej sirote Dickovi, z ktorého sa najmä vďaka jeho kamarátke mačke stane starosta Londýna. Kombinácia jednoduchej angličtiny, veselej formy a chytľavých pesničiek zabezpečila žiakom spestrenie učenia sa cudzieho jazyka a príjemný umelecký zážitok.

              Mgr. E. Foltánová (vyučujúca anglického jazyka)

          • Deň s mamičkami v prírode
            • Deň s mamičkami v prírode

            • Žiaci z I. B triedy pozvali svoje mamičky ku Dňu matiek na krátku turistiku spojenú s opekačkou. Aby im bolo veselšie, pripojili sa k nim aj deti z V.B triedy a niekoľko turistov z našej školy. Autobusom sa doviezli do Lúčnice nad Žitavou a poľnou cestou prešli až k miestnej studničke. Tu sa spoločne zahrali a s mamičkami opekali prinesené dobroty. Deti mali veľkú radosť zo spoločného výletu.

              Mgr. S. Kramárová (triedna učiteľka I.B)
              [10. máj 2024]

          • Štvrtáci v planetáriu
            • Štvrtáci v planetáriu

            • Žiaci 4.B a 4.C sa zúčastnili exkurzie v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Exkurzia pozostávala z programu vo hviezdnej sále – planetáriu. Žiaci pozerali film, v ktorom sa dozvedeli o Slnku a jeho význame pre život na Zemi, vysvetlili si vznik rozdielov medzi dĺžkou dňa v lete a v zime a ďalšie zaujímavosti o  vesmíre. Nechýbala ani prehliadka planét slnečnej sústavy. Exkurzia žiakov nadchla a taktiež utvrdila ich vedomosti z hodín prírodovedy.

              Mgr. J. Füleová (triedna učiteľka IV.B)
              [7. máj 2024]

          • Šiestaci vytvárali vzorkovníky semien
            • Šiestaci vytvárali vzorkovníky semien

            • Žiaci šiesteho ročníka sa na biológii učili o stavbe tela kvitnúcich rastlín. Svoje vedomosti využili v praxi. Nazbierali rôzne vzorky semien a vytvorili vzorkovník. Takto pripravený botanický materiál identifikovali pomocou atlasov, encyklopédií a internetu na slovenské a vedecké názvy rastlín. Rastlinným zbierkam vytvorili originálne pekné obaly. Veríme, že pribudnú do ich zbierok aj ďalšie zaujímavé vzorky semien.

              PaedDr. L. Krajčovičová (učiteľka biológie)

          • Tretiaci u hasičov
            • Tretiaci u hasičov

            • Žiaci 3.B triedy sa zúčastnili exkurzie v hasičskej stanici vo Vrábľoch. Žiaci im prišli zagratulovať k ich sviatku, sviatku sv. Floriána. Hasiči im poukazovali všetko, čo patrí k ich práci: nástroje a náradie, výstroj počas výjazdov na zásah. Deťom dovolili prezrieť si hasičské autá zvnútra, zacvičiť si v ich posilňovni, vyskúšať si hasenie hasičskou prúdnicou.  Žiaci zistili, aká je dôležitá a zároveň nebezpečná ich práca.

                Mgr. J. Sádovská (tr. učiteľka III.B)
              [3. máj 2024]

          • IQ olympiáda
            • IQ olympiáda

            • Tento rok sa súťaže IQ olympiáda zúčastnilo 38 žiakov našej školy. Do regionálneho kola postupuje Marco Máté zo 7.B triedy. V kraji sa umietnil na 9. - 11. mieste z celkového počtu 1 013 žiakov. V rámci Slovenska sa umiestnil na  71. - 84. mieste z celkového počtu 11 314 žiakov s kvantilom 99,10 %. Srdečne blahoželáme. Súťaž sa niesla v duchu motta: Každý je génius. Ale ak budete posudzovať rybu podľa jej schopnosti vyliezť na strom, bude celý svoj život žiť s vedomím, že je neschopná.“ Albert Einstein

              PaedDr. A. Hangaiová (učiteľka Informatiky)

          • Program FinQ
            • Program FinQ

            • FinQ je programom finančného vzdelávania a rozvoja finančnej kultúry pre školy, ktorý podporuje rozvoj kritického a systémového myslenia žiakov. Naši pedagógovia sa  vzdelávali a pripravovali na zavádzanie programu do vyučovania, ktoré bude prebiehať na rôznych vyučovacích hodinách prostredníctvom zaujímavých pracovných listov, vychádzajúcich z praktických a autentických životných situácií. V najbližších dňoch žiaci piateho a šiesteho ročníka prejdú úvodnou diagnostikou, pri ktorej bude stanovená úroveň ich finančnej gramotnosti, aby následne mohli v programe plnohodnotne pracovať. V šk. roku 2024/ 2025 budú do programu zapojení žiaci 2. a 3. ročníka a postupne všetci žiaci školy. Viac informácií o programe nájdete priamo na stránke www.finq.sk

              Mgr. E. Foltánová (koordinátorka programu FinQ na škole)

          • English Fun Day
            • English Fun Day

            • N. Vargová, S. Barát a S. Bajaníková  zúčastnili prvého ročníka súťaže s názvom English Fun Day v CVČ Domino v Nitre. Naši siedmaci súťažili spoločne ako jeden tím pod názvom Clever crew. Riešili zábavné úlohy v anglickom jazyku v piatich kolách. Lúštili šifry Sherlocka Holmesa, hľadali predmety z Harryho Pottera, kombinovali puzzle s nepravidelnými slovesami, riešili výzvy v hre Jumanji, hádali názvy filmov podľa ukážok piesní. Nášmu tímu sa darilo vo všetkých kolách veľmi dobre. Z pätnástich tímov sa umiestnili na skvelom druhom mieste a odniesli si vecné ceny. Gratulujeme!

              Mgr. J. Levická (vyučujúca anglického jazyka)
              [26. apríl 2024]

          • Naše žiačky úspešné na súťaži Vesmír očami detí
            • Naše žiačky úspešné na súťaži Vesmír očami detí

            • Fantázia detí je nekonečná, tak ako aj vesmír. Na túto tému bola vyhlásená výtvarná súťaž s názvom Vesmír očami detí, do ktorej sa zapojili a boli úspešné naše žiačky G. Pajunková (III.C), Z. Sabová (IV.B) a L. Záhorská (VII.C). Ocenené práce postupujú do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať na pôde Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Našim víťazkám gratulujeme k ich úspechu a držíme palce do celoslovenského kola.

              Mgr. J. Füleová (triedna učiteľka IV.B)

          • Aktivity ku Dňu Zeme
            • Aktivity ku Dňu Zeme

            • Dňu Zeme je venovaný 22. apríl. V súčasnom ponímaní ide o ekologicky motivovaný sviatok, ktorý upozorňuje na dosahy ničenia životného prostredia. Pri tejto príležitosti naša škola pravidelne organizuje každý rok projektový deň, ktorý je zameraný na oboznamovanie sa detí s ekologickými problémami planéty a ich následkami. Žiaci v rámci témy vytvárajú projekty, plagáty, postery, modely a prezentácie. Tento rok sme sa zapojili aj do aktivity „ZELENŠIE MESTO“. Takto sme sa aj my zapojili k vyzbieraniu odpadu nielen v areáli školy, ale aj mesta, v ktorom žijeme, pracujeme a chodíme do školy.

              PaedDr. L. Krajčovičová (koordinátorka Environmentálnej výchovy na škole)

          • Čas premien - prednáška o dospievaní
            • Čas premien - prednáška o dospievaní

            • „Čas premien“ je výchovno-vzdelávací program, ktorého cieľom je prostredníctvom besied a prezentácií poskytnúť žiakom potrebné informácie o dospievaní, o fyzických a psychických zmenách počas dospievania, ako aj poznatky o hygiene a reprodukčnom zdraví. Besedu viedla kvalifikovaná lektorka Mgr. Viera Holecová zo spoločnosti MP Education, s r.o. Žiačky šiesteho a siedmeho ročníka sa dozvedeli veľa zaujímavých a odborných informácií o období puberty.

              PaedDr. L. Krajčovičová  (vyučujúca biológie)
              [19. apríl 2024]

          • Olympijský odznak všestrannosti 2023/2024
            • Olympijský odznak všestrannosti 2023/2024

            • V školskom roku 2023/2024 je projekt OLOV určený pre druhý stupeň ZŠ. Cieľom projektu je zapojenie čo najväčšieho počtu žiakov k pohybovým aktivitám. Testovali sa na začiatku školského roka v šiestich disciplínach (skok do diaľky, hod plnou loptou, výdrž v zhybe, člnkový beh 10x5m, vytrvalostný beh, ľah - sed za 30) počas hodín telesnej výchovy. 
              Po úspešných školských, okresných kolách sa výkonovo najlepší žiaci a žiačky zúčastnili Majstrovstiev kraja na Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení: E. Klčová, A. Jakubík (6. ročník), L. Murcinová, P. Tóth (7. ročník), L. Székelyová, F. Šemelák (8. ročník), V. Sališová, G. Černák (9. ročník). Tento rok na Majstrovstvách kraja si športovci zmerali svoje sily len v niektorých disciplínach: prekážková dráha, preskoky cez švihadlo vpred znožmo za 1 minútu, ľah – sed za 30s, skok do diaľky z miesta znožmo a člnkový beh 10x5m. Minuloročné 2. miesto sme si síce neobhájili, ale o šikovnosti a rýchlosti našich žiakov hovoria ich výsledky. Naši žiaci ako družstvo získali 3. miesto v člnkovom behu v silnej konkurencii vyše 40 škôl a športových gymnázií. Najrýchlejší bol F. Šemelák výkonom 17 sekúnd, čím dosiahol štvrtý najlepší čas zo všetkých športovcov. V. Sališová dosiahla z vyše 320 športovcov 2. miesto v skoku cez švihadlo, kde prekonala svoj osobný rekord v počte 179 skokov za 1 minútu. Na to, že máme dobrých skokanov, poukazuje i naše 5. miesto v skoku do diaľky z miesta znožmo, kde najlepší výkon podali F. Šemelák 238 cm a V. Sališová 221 cm. Aj výkony ostatných našich žiakov boli vynikajúce, každý prekonal svoj osobný rekord a my všetkým želáme veľa športových úspechov a hlavne chuť športovať. Krásne pochopili heslo: „Sme jeden tím“.

              Mgr. J. Sádovská (trénerka)
              [17. apríl 2024]

          • Naše gymnastky na Majstrovstvách okresu opäť úspešné
            • Naše gymnastky na Majstrovstvách okresu opäť úspešné

            • V Nitre sa uskutočnili Majstrovstvá okresu v športovej gymnastike, ktorých sa zúčastnili aj žiačky tretieho ročníka našej školy. Oproti minulým rokom sa súťažilo len v kategórii A mladší žiaci a žiačky (2. - 4. ročník). Našu školu reprezentovalo družstvo, ktoré tvorili: N. Kováčová, N. Gaučíková,  J. Bodemeijer, E. Števová, S. Sabová. Súťažilo sa v štyroch disciplínach: akrobatika, hrazda, preskok, prekážková dráha. V silnej konkurencii gymnastiek z nitrianskych škôl a okolia, nám uniklo víťazstvo o pol boda. Všetkým našim gymnastkám srdečne blahoželáme a veríme, že to bola pre ne cenná skúsenosť a každým tréningom budú posúvať svoje hranice k lepším výkonom.

              Mgr. J. Sádovská (trénerka)
              [11. apríl 2024]

          • Deň Zeme 2024 - vedomostný kvíz vrábeľských škôl
            • Deň Zeme 2024 - vedomostný kvíz vrábeľských škôl

            • 22. apríla si pripomíname Deň Zeme. Do roku 1990 venovali pozornosť Dňu Zeme predovšetkým na americkom kontinente. Skutočne svetovým sa stal od roku 1990, kedy začalo iniciatívne a koordinačne pôsobiť Medzinárodné ústredie DŇA ZEME so sídlom v Stanforde (Kalifornia USA). Neskôr sa táto myšlienka šírila ďalej a potrebu ,,chrániť Zem“ si začali uvedomovať aj ostatné krajiny sveta. Aj na Slovensku sa pri príležitosti Dňa Zeme konajú rôzne aktivity, súťaže a kvízy. Preto sa 18. apríla 2024 uskutočnil na našej škole vedomostný kvíz: Deň Zeme 2024. Súťaž organizovala ZŠ s MŠ, Vráble, Lúky 1226.     
              Poradie družstiev:
              1. miesto: ZŠ s MŠ Lúky 1226
              2. miesto: ZŠ, Levická 903
              Poradie jednotlivcov:
              1. miesto: V. Balážová (ZŠ s MŠ Lúky 1226)
              2. miesto: M. Cikhartová (ZŠ, Levická 903)
              3. miesto: K. Berhelová (ZŠ s MŠ Lúky 1226)
              4. miesto: N. Švecová (ZŠ, Levická 903)
                         
              Účastníci boli odmenení vecnými cenami a diplomami.

               PaedDr. L. Krajčovičová  (koordinátorka súťaže)
              [18. apríl 2024]

          • Biologická olympiáda - okresné kolo
            • Biologická olympiáda - okresné kolo

            • Tento rok bola biologická olympiáda zameraná na poznávanie druhov z vôd a ich okolia. Súťaž mala tri kategórie: botaniku, zoológiu a geológiu. Zoológovia boli J. Foltán a S.Bajaníková, ktorí vytvorili zbierku desiatich druhov živočíchov. Botanici M. Máté a D. Kováč zozbierali herbár a nakreslili jednotlivé druhy desiatich rastlín. Dňa 11. apríla  si overili vedomosti so žiakmi z iných škôl nášho okresu.  Obe kategórie mali náročný test a poznávačku jednotlivých druhov z latinských názvov. S. Bajaníková (4. miesto) a J. Foltán (7.miesto), z devätnástich súťažiacich sa stali úspešnými riešiteľmi.

              Mgr. I. Pavlatovská (vyučujúca biológie)
              [11. apríl 2024]

          • Planetárium v škole
            • Planetárium v škole

            • Žiaci prvého ročníka spoznávali planéty a súhvezdia v prenosnom planetáriu. Zaujímavý hviezdny program pripravila pre nich Levická hvezdáreň. Detskú pozornosť pútal i ďakekohľad.

              Mgr. A. Urbanská  (triedna učiteľka I.A)

          • Beseda so spisovateľkou
            • Beseda so spisovateľkou

            • Dve blšky v Bratislave je názov knihy, ktorej autorkou je Janka Hegedüšová z Vrábľov. Žiakom zo 4. ročníka a  I.A  pútavo priblížila svoju spisovateľskú prácu. Kniha je zaujímavá, náučná, vtipná i dobrodružná. Deťom umožnila nazrieť aj do práce sprievodkyne po mestách.

              Mgr. A. Urbanská (triedna učiteľka I.A)

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo
            • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

            • 21. marca sa v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre konalo okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu na nej reprezentovali dvaja žiaci: M.Guláš a J. Foltán. V II. kategórii v prednese prózy sa na 3. mieste umiestnil J. Foltán. Gratulujeme a obom  ďakujeme za reprezentáciu. 

              Mgr. L. Gulášová (vyučujúca slovenského jazyka)
              [21. marec 2024]

          • Knižná súťaž
            • Knižná súťaž

            • Počas dvoch marcových týždňov prebiehala na našej škole súťaž pre žiakov druhého stupňa. Na rôznych úlohách si mohli overiť svoje vedomosti o známych aj menej známych knihách nielen svetovej, ale aj našej literatúry.  Všetky zašifrované knihy odhalil M. Máté zo VII.B a získal tak 1. miesto. Na 2. mieste sa s rovnakým počtom uhádnutých kníh umiestnili: E. Polašková (V.A), S. Lauková (V.B) a M. Paták (VI.A). V bonusovej hre sa žiaci umiestnili nasledovne: 1. N. Gúcka (VI.C), 2. N. Miklová (IX.A) 3. V. Matušková (VI.A) Víťazom gratulujeme a tešíme sa na ďalšiu súťaž.

              Mgr. L. Gulášová (učiteľka SJL)